Proiectul de Servicii Financiare Rurale și Dezvoltare a Businessului Agricol (PSFRDBA), finanţat de Fondul Internaţional pentru Dezvoltarea Agriculturii şi implementat de către Unitatea Consolidată pentru Implementarea Proiectelor IFAD, este conceput pentru a contribui la reducerea sărăciei rurale în Moldova, prin promovarea accesului către o gamă completă de servicii adecvate şi integrate financiar. O atenţie deosebită este atribuită dezvoltării şi implementării sistemelor eficiente de conlucrare între principalele verigi ale lanţului valoric cu implementarea tehnologiilor de ultima oră în domeniul agricol. În această ordine de idei, Agricultura Contractuală este privită ca o formă de lucru ce ar da posibilitate producătorilor, procesatorilor şi exportatorilor a construi relaţii durabile de parteneriat direcţionate spre – eficientizarea participării în afacerile agricole pentru toţi participanţii lanţului valoric cu scopul obţinerii venitului maxim.
Justificarea scopului de lucru:
În anul 2014, cu suportul UCIP-IFAD, au fost identificate patru grupuri de lucru, în baza cărora pe parcursul anului 2015 au implementate principiile Agriculturii Contractuale în domeniul apicol. Asistența oferita de către proiect a fost canalizată în două direcții. Pe de o parte, membrii grupurilor create au beneficiat de asistență tehnică în fortificarea capacităților de producere prin implementarea tehnologiilor de ultimă ora în producerea mierii și derivatelor din miere, pe de altă parte sa lucrat în direcția implementării principiilor Agriculturii Contractuale – formă alternativă de lucru ce ar permite apicultorilor în viitorul apropiat formarea loturilor de producție omogene ca calitate și sortiment și suficiente ca cantitate, pentru a negocia cu cumpărătorii prețuri mult mai atractive ca în prezent.
De rând cu rezultatele pozitive obținute pe parcursul primului an de implementare, și aici vorbim de restabilirea totală a pierderilor de familii din perioada de iarnă-primăvară 2014, sporirea cantității de miere obținute în sezonul 2015 cu 11%, trecerea treptată la exploatarea albinelor în sistem de stupi verticali, excluderea totală a preparatelor utilizate în prevenirea și tratarea bolilor ce conțin substanțe interzise, venituri sporite din vânzări, etc. au fost depistate și un șir de momente negative, nedepășirea cărora pot duce la stagnarea vectorului de dezvoltare durabilă la care în prezent sunt orientați apicultorii din cadrul grupurilor create. Printre aceste momente se număra și lipsa unui ghid practic al apicultorului, unde în formă simplă dar argumentată științific, apicultorul ar putea găsi răspuns la cele mai stringente probleme ce pot apărea pe parcursul anului. În acest ghid, de rând cu soluțiile oferite în întreținerea familiilor de albine, apicultorul ar putea găsi și argumentări economică-financiare pentru tehnologiile de exploatare aplicate și investițiile ce urmează a fi efectuate în viitor.
Necesitatea unui asemenea ghid este dictată și de faptul ca lucrările de acest gen existente în țară sunt un pic învechite, iar specificul de vârstă, amplasare teritorială, nivel de trai și cunoștință a apicultorilor, îngreunează accesul celor din urma la sursele moderne de informare. Ca un argument în plus mai sunt și condițiile climaterice specifice din ultima perioadă care se manifestă prin trecere bruscă de la perioada de iarnă la perioada de primăvară, temperaturi mult mai ridicate atât în perioada de cules, cât și în perioada de iernare, perioada redusă de înflorire și respectiv cules, dezvoltarea bolilor, etc.
Sarcini şi responsabilităţi:
În baza unui concurs național, de către UCIP-IFAD, va fi selectată o Companie care va fi responsabilă de elaborarea unui Ghid practic al apicultorului, unde se vor regăsi principalele momente ce reflectă în totalitate activitățile ce necesită a fi întreprinse de apicultori pentru exploatarea corectă și eficientă a stupinelor direcționate spre producerea mierii.
Aranjamente:
- Timpul de lucru pentru elaborare: max. 90 zile din momentul semnării contractului de presetări servicii cu Compania declarată câștigătoare.
- Forma de prezentare: Lucrarea elaborată va fi prezentată în format electronic și imprimată în două exemplare format A4 (broșurat).
- Recenzent: În responsabilitatea autorilor va fi recenzarea lucrării de către patru persoane: Două din domeniul academic, una din cadrul consiliului Asociației Apicultorilor din Moldova APIS Melifera și un apicultor din Moldova ce deține o stupină cu min. 250 familii și cu o experiență în apicultură de peste 15 ani.
- Dreptul de autor: Dreptul de autor la finalizarea lucrării va aparține UCIP-IFAD.
- Editarea: UCIP-IFAD urmează să editeze Ghidului practic în 2016.
- Distribuția: Ghidul practic va fi distribuit de UCIP-IFAD instituțiilor interesate, Asociațiilor de profil și beneficiarilor programelor IFAD din Republica Moldova fără plată, și fără dreptul comercializării ulterioare.
Pentru mai multe detalii Vă rugăm să vedeți:
Documentele necesare de a fi depuse la înaintarea propunerii:
Compania interesantă pentru participare va depune la oficiul UCIP-IFAD următorul set de documente:
Oferta tehnica:
· Cerere declarație pentru participare la concurs (Anexa Nr.1)
· Cuprinsul tentativ și adnotarea Ghidului apicol ce urmează a fi elaborat.
· Certificat de înregistrare a companiei;
· Copia bilanțului contabil pentru ultimul an;
· Scrisoare de motivare (cu menţionarea obligatorie a experienţei anterioare în apicultură , precum şi a proiectelor realizate în acest domeniu);
· Curriculum vitae al fiecărui membru al echipei de autori;
· Copia de pe diplomele ce confirmă gradul științific si/sau diploma de licență/ diploma de studii superioare;
· Lista manualelor, monografiilor, ghidurilor practice publicate in ultimii 10 ani.
· Lista lucrărilor științifice, articolelor publicate de autori în ultimii 10 ani;
· Formularul criterii de evaluare completat (Anexa Nr.2)
Oferta financiară va include:
· Costul serviciului, care va include suma integră pentru elaborarea Ghidului practic. inclusiv toate costurile aferente, precum si taxele ce urmează a fi achitate.
· Oferta financiară va fi prezentată în dolari SUA (USD).
· Costul serviciilor vor fi prezentate la valoarea serviciilor supuse impozitării la cota 0 (zero) TVA.
Condițiile de prezentare a pachetului de documente
Pachetul de aplicare cu setul întreg de documente, urmează să fie depus în patru plicuri:
· Oferta tehnică (original),
· Oferta financiară (original),
· Oferta tehnică (copie),
· Oferta financiară (copie).
Toate patru plicuri semnate/sigilate pe care să fie indicat ofertantul, denumirea concursului la care se aplică după care vor fi depuse într-un plic comun, la fel semnat/sigilat pe care să fie indicat ofertantul, persoana de contact, telefon, email, denumirea concursului la care se aplică, vor fi prezentate la adresa UCIP-IFAD: bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 162, et.13, oficiul 1303, nu mai târziu de 10 februarie 2016, ora 10:00 10 martie 2016, ora 10:00 01.04.2016 ora 10:00. 17.06.2016 ora 10:00
Ofertele incomplete și cele care vor fi prezentate după expirarea termenului limită stabilit nu vor fi admise la Concurs.
Pentru clarificări și concretizări scrieți pe adresa de email: office@ifad.md