Satul Vorniceni – un exemplu demn de urmat.

La data de 19 aprilie în satul Vorniceni, raionul Strășeni, a avut loc inaugurarea unui segment de drum, eveniment la care au participat Autoritățile Publice Locale, agenții economici din localitate și reprezentanții Unității Consolidate pentru Implementare Programelor IFAD. Este vorba despre un segment de drum vibrocilindrat, cu o lungime de 1,05 km. Acest proiect a fost finanțat prin intermediul unui grant oferit de Programul Rural de Rezistență Economico-Climatică Incluzivă (IFAD VI) și contribuției Grupului-client, format din agenții economici din localitate.

Primarul localității, domnul Vasile Tofan, a mulțumit tuturor celor implicați în proces și a menționat că nu va fi ultimul drum construit în localitate:

Suntem la Vorniceni, ne bucurăm cu toții foarte mult de finalizarea lucrărilor de construcție a unei porțiuni de drum vibrocilindrat care asigură accesul spre sectorul agricol din localitatea noastră. A fost un proiect în valoare de peste 4 mln. Lei, suntem foarte recunoscători și multumim acelor care s-au implicat în realizarea acestui proiect Fondul Internațional de Dezvoltare a Agriculturi, care au asigurat 85 % din finanțare, agenților economici din agricultură din localitate care au asigurat contribuția de 15 %, la fel Primăria a contribuit cu suma de 120 000 lei pentru elaborarea documentației de proiectare tehnică și asigurarea supravegherii lucrărilor.

Sperăm că acesta nu este ultimul drum pe care îl vom construi în localitate și acest drum va servi mult pentru dezvoltarea agenților economici din domeniul agriculturii din localitatea noastră.’’

Conform proiectului, segmentul de drum selectat pentru a fi reabilitat reprezenta traseul de acces de la șoseaua centrală la zonele de producere, procesare, astfel au fost atinse obiectivele primare ale proiectului, de a îmbunătăți profilul economic și dea moderniza satul. În aceeași zonă a satului este amplasată și școala, prin urmare a fost îmbunătățit accesul și siguranța elevilor și cadrului didactic în perimetrul unității școlare, un aspect deloc de neglijat pentru o comunitate. Proiectul realizat va avea cu siguranță un impact pozitiv pentru locuitorii satului Vorniceni și va crea noi posibilități de dezvoltare pentru antreprenorii locali.

Prioritățile administrației publice este de a atrage proiecte de finanțare, pentru a investi în drumuri, sisteme de canalizare, apă curentă, proces în care este nevoie de implicarea întregii comune pentru elaborarea perspectivelor de dezvoltare a satului. Satul Vorniceni și-a stabilit prioritățile și cu pași siguri se îndreaptă spre realizarea lor, fiind un exemplu demn de urmat pentru celelalte sate din R. Moldova.

video www.infostraseni.com