Tinerii investesc în viitorul lor prin educație financiară

Programul „Investește în viitorul tău” organizat de UCIP IFAD Moldova, în parteneriat cu Fundația „OK” și Camera de Comerț și Industrie se află la a doua etapă, dedicată adolescenților.

În perioada septembrie-octombrie, studenți ai mai multor colegii cu profil agro-industrial din regiunile de nord și centru ale Moldovei au investit în viitorul lor, absolvind trainingul de educație financiară.

Participanții seminarelor au învățat cum să-și administreze veniturile, să planifice cheltuielile, și care este importanța economiilor. Pentru realizarea acestor obiective, în ajutor le-au venit și aplicația AgriBusiness Budget și Jurnalul financiar, elaborate de UCIP IFAD, care contribuie la dezvoltarea obiceiului de evidență zilnică a veniturilor și cheltuielilor.

În cadrul trainingurilor, îndrumați de trainerii Fundației OK, studenții au făcut o analiză amănunțită a situației lor financiare – cheltuielile și veniturile lunare pe care le au, și-au formulat obiective SMART – obiective specifice, măsurabile, accesibile, relevante și ancorate în timp, făcând o delimitare clară între visuri și scopuri. Un element esențial în administrarea banilor este disciplina și evidența fiecărui bănuț. Un alt subiect abordat în cadrul trainingurilor a fost legat de produsele financiare de creditare, investiții, riscuri.

În cadrul celei de-a doua etapă a programului „Investește în viitorul tău”, au fost desfășurate 9 (nouă) traininguri de educație financiară în cadrul colegiilor cu profil agricol, inclusiv:

  • Colegiul de Zootehnie și Medicină Veterinară din s. Brătușeni, r-nul Edineț
  • Colegiul Agroindustrial din or. Râșcani
  • Colegiul Tehnic Agricol din or. Soroca
  • Centrul de Excelență în Horticultură și Tehnologii Agricole, r-nul Dondușeni
  • Colegiul Agroindustrial Gheorghe Răducan din s. Grinăuți, r-nul Ocnița
  • Colegiului Agroindustrial din or. Ungheni
  • Școala Profesională din s. Bubuieci, mun. Chișinău
  • Centrul de excelență în viticultură și vinificație, com. Stăuceni

La acestea au participat 160 de tineri cu vârsta de până la 20 de ani, dintre care 84 de femei (52,5%) și 76 de bărbați (47,5%).

”Investește în viitorul tău” este un program gratuit de educație financiară, adresat micilor antreprenori, tinerilor și femeilor. Rolul trainingurilor este de a consolida și a dezvolta cunoștințe privind gestionarea bugetului personal și cel al afacerii, dar și utilizarea corectă a serviciilor financiare și identificarea oportunităților de investiții.

În total, de la lansarea proiectului, au avut loc 31 de traininguri la care au participat peste 500 de beneficiari.

Urmărește-ne pe facebook și instagram – „Programul de educație financiară „Investește în viitorul tău”, unde sunt plasate sfaturi utile, resurse și oportunități de instruire pentru gestionarea corectă a banilor.

Creează-ți propriul Jurnal financiar, unde să duci evidența veniturilor și cheltuielilor, și analizează-ți bugetul prin aplicația AgriBusiness Budget.

„Investește în viitorul tău” prin educație financiară!