Gala AIPA 2018 a nominalizat performanțele în agricultură

Cei mai activi producători agricoli și asociații de profil care au promovat sectorul agricol și cel al dezvoltării rurale au fost premiați în cadrul celei de-a doua ediții a Galei AIPA, ce a avut loc, la finele săptămânii trecute. Trofee și diplome pentru succesele obținute în activități relaționate cu domeniul agro-industrial au fost decernate pentru 19 nominalizări.

Evenimentul s-a desfășurat la Vinăria Poiana, s. Ulmu, rn. Ialoveni, în prezența Prim-ministrului Pavel Filip, ministrului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Liviu Volconovici și peste 200 de producători agricoli.

Ceremonia de decernare a fost organizată de Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură — AIPA, sub patronajul Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului — MADRM cu suportul Uniunii Europene, în cadrul Programului European de Vecinătate pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală – ENPARD.

Prim-ministrul a felicitat câștigătorii și AIPA pentru activitatea pe care o desfășoară și a accentuat importanța agriculturii pentru țara noastră, în condițiile în care sectorul asigură 12% din PIB. Pavel Filip a spus că Guvernul va susține în continuare sectorul și a îndemnat agricultorii să se orienteze către agricultura performantă. „Agricultura nu poate fi asociată în continuare cu sapa și plugul, sunt tehnologii performante și desigur că va reuși acela care va utiliza tehnologiile noi”, a precizat premierul.

Șeful Executivului a vorbit despre acțiunile care vin să sprijine dezvoltarea sectorului agricol. În context, a fost menționată lichidarea datoriilor la subvenții, aprobarea unui nou regulament de subvenționare și sporirea până la un nivel record a mărimii fondului de subvenționare în anul curent. De asemenea, a fost facilitat accesul la bazinele de apă pentru irigarea terenurilor, precum și promovată inițiativa de acordare în avans a subvențiilor pentru tinerii fermieri și femeile care lansează, pentru prima dată, afaceri agricole.

„Anul acesta au fost alocate 45 de milioane de lei pentru subvențiile în avans. Oferim concetățenilor noștri care au plecat peste hotare și vor să revină posibilitatea să înceapă o afacere în agricultură”, a adăugat prim-ministrul.

În premieră, în acest an, în cadrul evenimentului, au fost acordate premii pentru următoarele categorii:

  • „Apicultorul anului”
  • „Cea mai atractivă pensiune agroturistică”
  • „Implementarea bunelor practici în agricultura conservativă”
  • „Start-up-ul anului”

O altă noutate a evenimentului a fost și premiul pentru „Contribuabilul agricol — FNDAMR” (Fondul Național de Dezvoltare Agricolă și Mediului Rural). Acest trofeu a fost instituit pentru a sensibiliza fermierii față de importanța achitării impozitelor, care contribuie la formarea bugetului de stat, din care sunt acordate subvenții pentru dezvoltarea afacerilor agricole.

În cursă au fost înregistrați 85 concurenți, iar câștigătorii finali au fost desemnați în baza punctajului pe care l-au obținut în urma votului on-line pe gala2018.aipa.md, precum și în urma punctajului ce a fost acordat de membrii juriului Galei AIPA.

Programul Rural de Rezilienţă Economico – Climatică Incluzivă IFAD (VI)a fost desemnat „Proiectul Anului Finanțat de Partenerii de Dezvoltare”.

La eveniment au fost prezentate și istoriile de succes ale producătorilor agricoli ce au obținut performanțe remarcabile, inclusiv prin extinderea volumului exportului în țările UE.

„Să știți că aveți un prieten în persoana mea și a Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, vom fi întotdeauna alături de cei care vor să dezvolte sectorul agricol din țara noastră și vom munci pentru a spori subvențiile din Fondul Național pentru Dezvoltare Agricolă și Mediului Rural, precum și vom continua să avem o colaborare eficientă cu partenerii de dezvoltare, cu partenerii europeni pentru a spori programele și proiectele de susținere și a tinerilor ce investesc în agricultură. Vă felicit pentru munca depusă, pentru optimismul de care dați dovadă în acest sens, pentru curaj și pentru voință. Să știți că întotdeauna eforturile și rezultatele sunt apreciate pe măsură», a subliniat ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Liviu Volconovici, în discursul de debut al evenimentului.

Directorul AIPA, Nicolae Ciubuc, gazda evenimentului a menționat importanța sectorului agricol în dezvoltarea economiei R. Moldova, sector care merită a fi apreciat și susținut. ,,Importanța sectorului agroindustrial în economia națională, este incontestabilă, iar prezența Dvs aici demonstrează că agricultura este și va fi un pilon cheie în dezvoltarea economică a țării’’. Este absolut firesc și chiar necesar de a veni cu un anumit omagiu și apreciere atunci când se înregistrează succese în domeniu”.

Gala AIPA se află la cea de a doua ediție. Scopul acestui eveniment este de a încuraja competitivitatea producătorilor agricoli din diferite domenii de activitate: înființarea plantațiilor multianuale, creșterea animalelor de prăsilă, dezvoltarea infrastructurii post recoltare și procesare, agricultura ecologică, producerea legumelor și fructelor pe teren protejat etc. AIPA urmărește scopul ca evenimentul să fie o platformă pentru dialog dintre actorii din sfera agriculturii și dezvoltării rurale. La eveniment au fost prezenți peste 250 de invitați, producători agricoli, reprezentanți ai instituțiilor publice cu atribuții în sectorul agricol, asociațiile de profil precum și reprezentanți ai mediul de afaceri.

sursa: www.madrm.gov.md