O tânără familie din Telenești care are o livadă de alun, planifică să producă pastă şi ulei

Alunul este o cultură de perspectivă, o spun specialiștii, iar doritorii de a înființa o astfel de plantație devin din ce în ce mai mulți. Acesta fiind o cultură mai puţin pretenţioasă, poate aduce profit înalt şi stabil pe parcursul mai multor ani. Corina şi Viorel Novac, au avut curajul să înfiinţeze o livadă de alun şi nu se vor opri doar la aceasta. Au depus multă muncă şi au investit bani, iar prima roadă va fi culeasă deja, în anul viitor.

„Am început afacerea în anul 2015, când am cumpărat pământul şi tot atunci am plecat cu soţul în Italia pentru a participa la instruiri şi a ne informa despre cum trebuie plantată corect o livadă de alun. Ne-a interesat mai mult aclimatizarea soiurilor, pentru că clima este puţin mai diferită. După acest seminar, am decis să procurăm puieţii din Italia şi anume soiurile Tonda Gentile Romana şi Tonda Gentile Trilobata, originare din Nordul Italiei. Inițial, planificam să sădim 5 hectare, însă pe parcurs am plantat 8 ha. Am importat 2462 de pomi”, ne-a spus Corina Novac.


Şi-au început afacerea din banii proprii şi au beneficiat de suport de la IFAD. Ne-au comunicat că, nu au întâlnit probleme în timpul vegetaţiei alunului, iar dacă şi au fost mici provocări, le-au soluționat rapid.

„ Nu ne-am confruntat cu probleme la această cultură, plantele au fost puţin atacate de făinare, în primul an de la plantare, iar din dăunători am depistat gărgăriţa mugurilor. Însă, produsele de uz fitosanitar disponibile pe piaţa noastră au făcut faţă provocărilor şi au combătut rapid patogenii. Nu dispuneam de un tractor cu care să prelucrăm solul, astfel, am solicitat şi am beneficiat de un grant din partea IFAD”, a adăugat producătoarea.

Planifică să planteze încă 18 hectare de alun şi chiar să înfiinţeze o pepinieră pentru a asigura cu material săditor producătorii din ţară. Și asta nu e tot, în curând vom găsi pe rafturile magazinelor pastă şi ulei produse din alunele recoltate din livada familiei Novac.

„Puieţii se plantează în noiembrie, astfel vom avea propriul nostru material săditor, chiar de la noi din livadă. Cel mai important, pomii vor fi deja aclimatizaţi. Iar peste un an vom crea o pepinieră, în care pentru început vom creşte 25 de mii de puieţi, pe care sperăm să-i realizăm pe piața locală. Nu intenționăm să cultivăm alte soiuri, deoarece suntem siguri în acestea, mai ales că cele din zonele mai calde pot îngheţa. La fel, ne dorim să deschidem o secţie de prelucrare, în care vom decoji alunele, dar și o secție de producere a pastei şi uleiului”, a conchis producătorul.

Piaţa europeană este o piaţă deschisă pentru producătorii de alun din Republica Moldova. Iar preţul propus confirmă rentabilitatea acestuia. Deţinând cantitatea și calitatea corespunzătoare, alunele pot fi exportate peste hotare.

sursa: agrobiznes.md