Primarul satului Delacău: Am plantat fâșii de protecție pentru un viitor mai bun

Deja de mai mult timp, experții în domeniu vorbesc despre necesitatea de a implementa măsuri pentru protecția terenurilor agricole de eroziune, vânt, secetă, dar și alte efecte negative des întâlnite în ultima perioadă.

Plantarea perdelelor forestiere de protecție au un rol important la dezvoltarea culturilor agricole prin majorarea productivității câmpurilor protejate. Totodată, sortimentul de arbori şi arbuşti din plantaţiile forestiere, care joacă un rol important în protecţia antierozională a solurilor, include: stejarul, plopul, pinul, salcâmul, arţarul, nucul comun, Cireș păsăresc, păr pădureț, măr pădureț, caisul (zarzărul). Din arbuşti – păducelul, aronia, alunul, vişinul chinezesc, cătina albă, liliacul, cornul.

Este îmbucurător faptul că, tot mai mulți producători agricoli, APL-uri, dar și oameni simpli realizează despre necesitatea plantării fâșiilor de protecție și se implică în realizarea acestui obiectiv.

Un astfel de exemplu este și Gheorghe Vasilița, primarul satului Delacău, raionul Anenii Noi, care datorită suportului acordat de UCIP IFAD a finalizat, în luna martie curent, plantarea a 10 ha de perdele de protecție și nu se oprește aici, dar este în permanentă căutare pentru a mai planta și alte 40 de hectare.

Satul nostru este amplasat între mai multe dealuri. Cu mai mulți ani în urmă, pe acele dealuri erau plantate păduri, dar în timp acestea au fost defrișate. Fiecare câmp era divizat prin intermediul fâșiilor forestiere, servind drept protecție atât pentru acele terenuri, cât și pentru localitatea noastră. Atunci când a început construcția sistemului de irigare o mare parte din aceste fâșii au fost distruse, defrișate”, ne-a povestit primarul localității.

Fiind amplasat aproape de fluviul Nistru, a fost posibilă irigarea terenurilor și obținerea recoltelor destul de bogate.

Odată cu distrugerea acestor rețele de irigare am observat că localitatea noastră parcă ar fi ocolită de ploi, sau chiar dacă avem ceva precipitații, atunci acestea sunt cu gheață și distrug totul. Desigur că lipsa precipitațiilor compromite întreaga recoltă și muncă a oamenilor”.

Gheorghe Vasilița recunoaște că au existat mai multe motive care l-au determinat să acționeze.

În ultima perioadă am observat că a început eroziunea puternică, ceea ce ne pune în pericol satul. După mai multe discuții am înțeles că unica soluție este sădirea fâșiilor de protecție pentru a proteja atât terenurile arabile, cât și satul, dar și pentru stoparea eroziunii solului. Totodată, am decis să sădim o perdea de protecție pe un teren cu destinațiapășune. La această acțiunea s-au alăturat mai mulți locuitori, dar am fost susținuți și de diasporă”.

După mai multe căutări, au aflat că UCIP IFAD oferă suport APL-urilor pentru înființarea fâșiilor de protecție a terenurilor agricole și au decis să depună cererea pentru a beneficia de finanțare și extinde suprafața plantată.

Avem nevoie de aceste fâșii pentru a proteja terenurile, satul, dar și pășunile noastre. Totodată, prin intermediul acestor predele de protecție, dorim să divizăm terenurile care sunt vândute de către proprietari, pentru a fi transformate în carieră deoarece în zona noastră sunt zăcăminte și de mai mulți ani deja este o companie care a obținut permisiunea pentru a extrage aceste zăcăminte”.

Primarul satului Delacău ne-a spus că după ce au depus actele necesare, au fost anunțați că Cererea de finanțare a fost acceptată.

Desigur că a urmat și o vizită în teren din parte UCIP IFAD. În urma organizării achizițiilor publice am contracta un prestator de servicii pentru executarea lucrărilor de înființare a perdelelor forestiere și în toamna anului 2020 am reușit să realizăm aratul și cultivatul terenului pe care urma să sădim puieții. Astfel, în luna martie 2021 am finisat plantarea a 10 ha de perdele de protecție, care a fost realizat după o schemă elaborată de către specialiști în domeniu din cadrul Institutului de Cerectări și Amenajări Silvice (ICAS). Am sădit corcoduș, vișin turcesc, stejar pedunculat și roșu, paltin de câmp, ș.a. Urmează, în toamnă să mai plantăm soforă pe o altă suprafață alăturată acestei fâșii. Suntem extrem de mulțumiți de ceea ce am reușit să realizăm împreună  și susținuți de UCIP IFAD. Le mulțumesc pentru tot ce au făcut, pentru tot suportul”.

Dacă vor urma perioade cu temperaturi mai înalte,  pomii vor fi udați suplimentar, la fel vor fi realizate și alte lucrări de întreținere necesare.

Satul mai dispune de circa 40 de ha de pământ pe care am dori la fel să le împădurim, iată de ce suntem în căutarea altor parteneri care ar susține inițiativa noastră. Luând în considerare faptul că, terenurile noastre sunt nisipoase cu mult prundiș, argilă vom identifica specii de copaci care să se adaptează la aceste condiții. Oamenii care dețin terenuri în zonă au susținut inițiativa noastră, chiar s-au implicat în realizare. Au curățat terenul, au pregătit puieții pentru plantare.

Este un lucru bine știut că avem nevoie stringentă de aceste fâșii de protecție pentru că ne ajută să evităm eroziunea, să protejăm pământul de vânturile puternice”.

Primarul a explicat că după ce a realizat acest proiect, a fost contactat și de alți colegi primari care își doresc să beneficieze de suport pentru a înființa fâșii de protecție.

Cred că este un lucru necesar, stringent, care trebuie realizat pentru un viitor mai bun”.

Agrobiznes