Serghei Sochircă, producător: „Un agricultor adevărat protejează și solul, nu doar recolta”

Combaterea eroziunii solului, evitarea pierderii umidității și sporirea productivității solului sunt obiectivele producătorilor de succes din zilele noastre. Clima semi-aridă din țară determină schimbări ce au un impact negativ pentru plantele de cultură. Cu toate că schimbările nu pot fi evitate total, crearea unui climat favorabil este absolut real.

Producătorul Serghei Sochircă din satul Dubna, raionul Soroca a găsit o soluție pe cât de viabilă, pe atât de simplă, pentru a evita eroziunea solului în livadă dar și a reduce din cheltuielile pentru prelucrarea terenului. Acesta a înființat, grație suportului UCIP-IFAD, învelișul de ierburi în livezile de prun, nuc și măr.

Inițial, când am plantat primii pomi și mi-am început activitatea horticolă îmi părea că totul este bine. Însă, în fiecare an condițiile climaterice sunt diferite, totul e în continuă schimbare, respectiv apar și noi dificultăți. Indiferent de starea solului efectuarea tratamentelor în livezi trebuie efectuată la timp, altfel, pierdem din recoltă. Având în gestiune 25 de hectare de livezi de măr, prun și nuc am început să caut soluții atât pentru a reduce unele cheltuieli la întreținere, cât și pentru a evita eroziunea solului, deoarece terenul pe care sunt plantați pomii se află în pantă. Am studiat posibilitățile și am înțeles că cea mai potrivită este înierbarea spațiilor dintre rânduri, mai ales că astfel este evitată evaporarea excesivă a apei din sol. Cunoșteam despre diverse proiecte în derulare a programului UCIP-IFAD și am verificat dacă este ceva și pentru înființarea învelișului de ierburi. Am participat în cadrul concursului apelului de granturipentru reabilitarea și înființarea învelișurilor de ierburi și am beneficiat de suport pentru înființarea a 10 hectare de învelișuri de ierburi. Procesul de pregătire a dosarului nu mi-a părut dificil, a spus Serghei Sochircă.

În calitate de beneficiar a granturilor de finanțare pentru ameliorarea/înființarea învelișurilor de ierburi pot fi: primăriile (cu excepția orașelor Chișinău și Bălți), întreprinderile agricole și grupurile de întreprinzători de orice formă organizatorico-juridică înregistrate în zonele rurale.

Învelișul de ierburi a fost înființat în toamna anului 2017, iar cheltuieli totale pentru 10 hectare au fost de circa 100 de mii de lei. Proiectul UCIP-IFAD mi-a oferit 50% din suma totală a investiției, adică circa 50 de mii de lei. Mă bucur că costurile s-au încadrat în suma de până la 700 USD per 1 ha, oferită în cadrul proiectului. Nu am ales varianta clasică de înierbare peste un rând, astfel, am semănat spațiile dintre toate rândurile.Cred că, în anul curent, voi avea de câștigat, deoarece nu voi mai fi nevoit să cheltui bani pentru pregătirea solului în livadă. Schimbări am observat încă din anul trecut, chiar dacă a fost primul an. Plus, înierbarea menține umiditatea solului, dacă sunt alese speciile corect. Concomitent cu învelișul de ierburi am instalat și sistemul de irigare. Astfel, în anul 2018 am avut fructe de calitate mai bună, dar și cantitatea recoltei a fost mai mare. Aș dori, pe viitor, să înființez învelișul respectiv și pentru restul suprafețelor, deoarece consider că, metoda prezintă o mulțime de avantaje, cel mai de valoare fiind prevenirea și combaterea eroziunii solului. Sunt mulțumit de faptul că, am reușit să compensez o parte din cheltuieli datorită suportului acordat de UCIP-IFAD și cred că ceilalți producători nu ar trebui să rateze o astfel de ocazie”, a menționat producătorul.

În cadrul apelului de granturi pentru reabilitarea și înființarea învelișurilor de ierburi UCIP-IFAD sunt eligibile mai multe categorii de învelișuri de ierburi.

sursa:agrobiznes.md