Construcția drumului din Rădeni – noi oportunități pentru producătorii agricoli

Câțiva producători și primarul din Rădeni au construit 2,2  km de drum pentru a avea acces la câmpuri, cu suportul financiar UCIP IFAD

Colaborarea dintre producători și primărie pentru a obține suportul în cadrul proiectelor din sector se dovedește a fi tot mai avantajoasă. Pe lângă faptul că, împreună, fermierii și autoritățile din zonă își pot atinge mai ușor obiectivele, mai pot elabora și implementa cu succes proiecte cu impact asupra întregii societăți.

Un exemplu în acest sens ar fi producătorii din satul Rădeni, Strășeni. Câțiva din aceștia împreună cu primarul din sat au decis să soluționeze una dintre cele mai grave probleme – să construiască drumul către câmpurile agricole pe care le gestionează.

„Zilnic, în perioada recoltării circa 300 de muncitori treceau pe acest drum pentru a ajunge în câmpuri. Avem producători care au peste o sută de hectare de livezi și zeci de hectare de viță de vie. La un drum de proastă calitate, ca cel de până acum, pierderile la transportarea recoltelor erau destul de mari. Plus, pentru a stabili parteneriate, era destul de anevoios ca cineva din potențialii clienți să vină în câmp”, ne-a explicat primarul satului Rădeni, Petru Răbdău.

Cheltuielile totale pentru construcția drumului  constituie 3,69 milioane de lei, bani mult prea mulți atât pentru bugetul primăriei, cât și producători. Astfel, aceștia au decis să solicite suportul UCIP IFAD.

„Ne-a fost foarte ușor să consolidăm eforturile, constituim Grupul client și solicităm suport în cadrul UCIP IFAD. Chiar ni s-a spus că am fost foarte responsabili. Văzând acum rezultatul și știind că în doar câteva zile drumul urmează a fi dat în exploatare, suntem extrem de mulțumiți. Am construit 1,7 km de drum cu beton și 0,5 km varianta albă. Drumul respectiv este întins pe o pantă înclinată, care crea mari probleme la transportarea mărfii, iar acum va putea fi traversat fără probleme, este un drum cu bordură, urmează să fie instalate indicatoarele și marcajele, adică este perfect pentru noi”.

De drumul de acces vor beneficia: angajații membrilor Grupului Client, care vor avea acces mai confortabil la locurile de muncă, încă 14 întreprinderi din domeniul agriculturii și 11 instituții.

„Drumul este o adevărată salvare pentru foarte mulți locuitori, nu doar pentru agenții economici care au format Grupul Client. Avem peste 1200 de oameni în sat care merg des pe acest drum, respectiv, finisarea construcției este așteptată de foarte mulți. Mă bucur mult că avem proiecte în țară, cum ar fi UCIP IFAD, la care putem apela după ajutor. Ce să vorbim, fără acest suport, cine știe încă câți ani era să bătătorim cărările vechi, sperând la un viitor mai bun”, a conchis Petru Răbdău.

Drumul nou construit va asigura: reducerea pierderilor de producție la transportare cu circa 70%, îmbunătățirea relațiilor comerciale cu principalii consumatori, creșterea veniturilor fiecărui membru asociat, datorită prețurilor și condițiilor de comercializare mai avantajoase – în medie cu 12%, stimularea dezvoltării economice a localității, crearea locurilor noi muncă, dar și multe alte oportunități

Agrobiznes