Educația financiară timpurie – bazele unei vieți echilibrate de adult

Deși educația financiară nu este inclusă ca disciplină obligatorie în școli și univeristăți, însușirea cunoștințelor despre gestionarea corectă a banilor este la fel de importantă, cum este învățarea regulilor de gramatică sau a teoremelor la geometrie. Aceste cunoștințe vor permite adolescenților și tinerilor să devină responsabili financiar, să înțeleagă prioritățile financiare și să-și seteze din start un sistem de stabilire a obiectivelor corelat cu managementul banilor, care să-i protejeze de greșeli și riscuri și să le ofere pe termen lung siguranță și independență financiară.

Pe lângă înțelegerea de bază a faptului că banii se câștigă muncind și aducând utilitate comunității, mai sunt multe alte aspecte pe care copiii este bine să le cunoască de la o vârstă timpurie.

Iată câteva subiecte pe care ar ai putea să le abordezi cu copilul tău adolescent:

1. Dorință versus necesitate

Deși un tânăr ar putea considera un anumit obiect o necesitate, este important să li se explice, care e diferența dintre un lucru pe care și-l dorește și unul de care are nevoie.

Cel mai comod este să facem acest lucru prin exemple:

  • Un smartphone poate fi o necesitate în zilele noastre, însă un smartphone nou, ultimul model, este o dorință;
  • O haină călduroasă pentru sezonul friuguros este o necesitate, însă o haină scumpă de brand este o dorință; etc.

Nu vrem să transmitem adolescenților noștri mesajul că dorințele lor nu contează, dar mai degrabă să-i învățăm că pentru a putea să-și cumpere ce vor este nevoie să facă economii, iar procurarea a 10 lucruri similare nu este rezonabil.

2. Cheltuieli mai mici decât veniturile

Adolescenții înțeleg numerele negative din lecțiile de matematică, astfel nu le va fi greu să înțeleagă că atunci când cheltuie în mod sistematic mai mult decât câștigă vor ajunge la un bilanț negativ.

Este util să învățăm adolescenții că atunci când cheltui fiecare ban câștigat nu vei putea progresa și nu vei putea aduna resurse pentru dezvoltare. Scopul adolescenților ar trebuie să fie să crească diferența între suma câștigată și cea cheltuită.

3. Evidența și planificarea cheltuielilor

Indiferent dacă adolescentul are un job sau primește bani de la părinți, din bursă sau a strâns bani din cadouri,  este important ca acesta să-și noteze pe ce se duc banii. În momentul în care, după o perioadă de evidență, ei înțeleg pe ce categorii de cheltuieli se duc banii, este bine să înceapă să-și planifice cheltuielile viitoare.

4. Datorii versus împrumuturi

Ar fi bine ca adolescenții să înțeleagă că să împrumuți nu este întodeauna rău. Dacă banii pe care îi împrumuți te pot ajuta să te dezvolți și să-ți atingi scopurile, iar atunci când iei împrumutul știi bine în cât timp și din ce venituri îl vei întoarce, acest împrumut este un instrument util pentru tine, nu o simplă datorie.

5. Cum funcționează o bancă

Adolescenții au mare nevoie de cunoștințe de bază despre ce este un cont bancar, ce tipuri de conturi există, ce este un card și cum se folosește, ce este un împrumut bancar și care sunt avantajele, capcanele și riscurile acestuia. Astfel, pe viitor ei vor putea folosi eficient serviciile financiare, fără a se supune unor riscuri majore.

6. Net versus brut

Faptul că orice persoană sau companie care obține sau generează venituri aduce anumite contribuții în bugetul de stat și care sunt acestea, dar și faptul că întotdeauna în primul rând din venituri se deduc aceste contribuții obligatorii, ar fi util ca adolescenții să cunoască de la bun început. Astfel, educăm cetățeni responsabili și disciplinați.

Cum să-ți ajuți adolescentul să dobândească aceste cunoștințe? Îți propunem o serie de resurse și instrumente:

1. Discuții cu adolescentul pe subiectele propuse mai sus

2. Participarea la traininguri de educație financiară organizate de @UCIP IFAD, @Fundația OK și alte instituții financiare, care organizează periodic traininguri pentru adolescenți și copii

3. Vizionarea de video-uri tematice despre educație financiară. O sugestie de video puteți găsi la https://www.ucipifad.md/campania-de-educare-financiara/

4. Ghiduri de educație financiară

5. Cărți de educație financiară. O selecție de cărți de top de educație financiară care le recomandăm:

– ”Tată bogat, Tată sărac. Educaţie Financiară în familie.” de Robert T. Kiyosaki, Sharon L. Lechter

-”Mani, sau alfabetul banilor” de Bodo Schafer

– „Cel mai bogat om din Babilon. Secretele eterne ale succesului” de George S. Clason

6. Gestionarea banilor cu utilizarea aplicațiilor web. Îți propunem să explorezi aplicația AgriBusiness Budget