Fondul de Adaptare, creat în 2001 ca parte a Protocolului de la Kyoto, sprijină țările în curs de dezvoltare în lupta cu efectele schimbărilor climatice. În Republica Moldova, datorită parteneriatului cu Fondul Internațional de Dezvoltare Agricolă (IFAD), sunt implementate o parte din activitățile proiectului „Îmbunătățirea Capacităților pentru Transformarea Zonei Rurale (IFAD VIII)”.
Ce am reușit împreună în perioada 2023–2024:
– 9 loturi demonstrative au fost create pentru promovarea practicilor agricole durabile;
– 585 de fermieri mici au fost instruiți în utilizarea tehnologiilor eficiente de irigare;
– 38 de fermieri au primit granturi (de până la 7500 USD fiecare) pentru echipamente moderne de irigare, în valoare totală de circa 258.000 USD;
– Un student de la Universitatea Tehnică a Moldovei a studiat un semestru la Universitatea de Științele Vieții din Iași, în cadrul programului de Master în Agricultură Conservativă – o oportunitate care va fi extinsă în 2026 pentru alți tineri pasionați de agricultură durabilă.
Ce urmează:
– Construirea și reabilitarea infrastructurii de irigare și a lacurilor;
– Susținerea cercetării în agricultură conservative;
– Modernizarea laboratorului de testare a solului;
– Introducerea disciplinei Agricultura Conservativă în școli profesionale și colegii.
Cu pași concreți și susținere internațională, agricultura din Moldova devine mai rezilientă și mai prietenoasă cu mediul.
Programele IFAD în Moldova sunt realizate de Guvernul Republicii Moldova și sunt gestionate, la nivel național, de Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, prin Unitatea Consolidată de Implementarea Programelor IFAD (UCIP IFAD) cu sprijinul Fondului Internațional pentru Dezvoltarea Agricolă (IFAD).