„Cumpărați – cumpărați, flori frumoase, flori de dor” – așa își întâmpină clienții Natalia Calmis, florăreasă pasionată din satul Pănășești, raionul Strășeni, care a transformat dragostea pentru flori într-o afacere înfloritoare, cu susținerea programelor IFAD.
Pasiunea pentru flori o are din copilărie, iar în anul 2000 în timpul concediului de îngrijire a primului copil a început să cultive flori. Văzând că florile îi pot aduce venituri pentru întreținerea familiei, în anul 2010 a fondat gospodăria G.T. CALMIS NATALIA, pornind modest în lumea afacerilor, dar cu multă ambiție și determinare. Astăzi, afacerea Nataliei se bucură de o diversificare impresionantă, având ca arii principale de activitate creșterea florilor și a căpșunilor în sere, precum și cultivarea cerealelor pe un teren de 5,21 ha. În activitățile cotidiene de îngrijire a florilor și la lucrări agricole, este implicată toată familia atât soțul, cât și cei 5 copii.
În anul 2024, Natalia a reușit să planteze aproximativ 74.000 de flori, oferind clienților o gamă variată de specii precum ciclomene, sulfine și crizanteme, lalele, petunii și alte flori de sezon,
Pentru a dezvolta această activitate frumoasă, Natalia a beneficiat de finanțare IFAD în cadrul Proiectului “Îmbunătățirea capacităților pentru transformarea zonei rurale” TRTP, prin linia de creditare destinată micro-antreprenorilor. Valoarea finanțării accesate a fost de circa 270.000 MDL, fonduri care au fost investite în:
– Sistem modern de irigare prin picurare,
– Peliculă pentru acoperirea serei,
– Lucrări de hidroizolare a bazinului de acumulare a apei – o infrastructură vitală pentru menținerea calității producției floricole.
În prezent, afacerea Nataliei include 9 sere, situate atât în municipiul Strășeni, cât și în satul natal – Pănășești. Tehnica agricolă din dotare (tractor, remorcă, plug și cultivator) îi permite să gestioneze eficient și celelalte culturi agricole: porumb, floarea-soarelui și pepene verde.
Pe viitor își dorește să-și extindă afacerea, să acceseze și alte finanțări de la IFAD și alte proiecte pentru modernizarea serelor, digitalizare. Visul ei este ca măcar unul din cei 5 copii să îi urmeze calea și să preia peste ani gestionarea afacerii.
Natalia Calmis este dovada vie că, atunci când pasiunea întâlnește susținerea potrivită, se nasc afaceri de succes. Cu mâinile ei harnice și inima mereu aproape de natură, ea nu doar că a crescut flori – ci a crescut o afacere, o comunitate și un vis.
„Florile mele nu sunt doar frumoase. Ele spun o poveste – despre muncă, dedicație, speranță și viitor.” – Natalia Calmis.
Programele IFAD în Moldova sunt realizate de Guvernul Republicii Moldova și sunt gestionate, la nivel național, de Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, prin Unitatea Consolidată de Implementarea Programelor IFAD (UCIP IFAD) cu sprijinul Fondului Internațional pentru Dezvoltarea Agricolă (IFAD).