Cinci producătoare și-au unit eforturile pentru a dezvolta afacerile cu plante aromatice: Dorim să exportăm

Pentru sporirea productivității și obținerii veniturilor suplimentare în rândul femeilor fermieri, UCIP IFAD, în cadrul Proiectului de Reziliență Rurală (IFAD VII), a oferit suport la crearea centrelor de procesare a produselor agricole la scară mică, sporirea serviciilor agricole în zonele rurale și alte facilități care vor aduce o valoare adăugată, în cadrul grupurilor de femei. (Grupul de femei este un grup compus din cel puțin 5 femei, persoane fizice și/sau juridice conduse și compuse de femei, care desfășoară activități legate de agricultură)

Adela Creciun din satul Gordinești, raionul Edineț, de mai bine de 5 ani, are înființată o plantație de levănțică, în care a investit banii pe care i-a adunat, împreună cu soțul său, muncind peste hotare.

Tânără povestește că dorința și ideea de afaceri o aveau cu mult timp în urmă, dar au putut-o realiza doar după ce au muncit în Franța, iar când au revenit acasă câmpurile din locurile natale au prins culoare.

Soțul meu avea de mult timp această idee, de a planta levănțică, dar până a ajunge la realizarea ei a trebuit să mergem împreună peste hotare și acolo să muncim și să adunăm banii necesari. Mi s-a părut interesantă propunerea de a crește lavandă, eu nu cunoșteam foarte multe despre această plantă așa că am început să studiez, să caut informație. Astfel că, în anul 2016 am plantat 2 ha de levănțică, iar după cum bine se știe „pofta vine mâncând”, în anul 2019, am mai plantat încă 4, 5 ha”, ne-a spus Adela.

Fiind membri ai Grupului de Acțiune Locală (GAL) „Vasile Stroescu”, au avut posibilitatea să interacționeze cu alți producători de levănțică din regiune, dar și să beneficieze de mai multe proiecte, datorită cărora au reușit să procure utilaje și tehnica necesară.

În anul 2020, am cumpărat propria distilerie, astfel că avem posibilitatea să prelucrăm florile de levănțică. Ulterior, la sfârșitul anului 2021, alături de alte 5 producătoare locale, cu suportul UCIP IFAD am fondat SRL „Lavis-Bravo” și ne-am propus ca împreună să dezvoltăm ramura de cultivare a levănțicii și a plantelor medicinale, cât și să optimizăm cheltuielile pe care le avem în procesul de creștere a acestora. Trebuie să menționez, ca să activezi de unul singur este cu mult mai greu și mai costisitor, dar asociindu-ne reușim, în primul rând, să minimalizăm cheltuielile de producere. Totodată, obținem o cantitate mai mare de ulei de la prelucrarea unei cantități mai mari de plante. Nu în ultimul rând, ne putem permite să accesăm proiecte cu finanțări mai mari și să achiziționăm tehnică și utilaje necesare pentru a ne dezvolta”.

Tânăra a menționat că, datorită implicării și activităților din cadrul GAL, în anul 2021, au reușit să procure  o combină pentru recoltare a levănțicii, ceea ce le-a ușurat destul de mult munca, cu atât mai mult cu cât este destul de complicat să găsești brațe de muncă.

Membrii grupului sunt femei, care au beneficiat, în cadrul unui program, de suport financiar pentru a planta levănțică. După ce am reușit să creăm grupul am aflat și despre Proiectul IFAD și anume despre oportunitatea de a accesa un GRANT. Suntem recunoscătoare pentru tot suportul pe care l-am avut din partea echipei UCIP IFAD, care a fost în vizită la plantația noastră și ne-a explicat toate condițiile și avantajul pe care îl putem obține. Așa am cumpărat o remorcă nouă de care aveam mare nevoie pentru a putea transporta florile de levănțică de la distanțe mai mari”.

Membrii grupului de femei SRL „Lavis-Bravo” au beneficiat de suport și asistență din partea UCIP IFAD la formarea/consolidarea grupului pentru accesarea grantului pornind de la informarea privind măsurile de sprijin în cadrul Proiectului de Reziliență Rurală (IFAD VII); înregistrarea grupului de femei; identificarea investiției pentru finanțare din grant; identificarea tehnologiilor, echipamentelor și materialelor necesare; pregătirea cererii de finanțare și a documentelor necesare; elaborarea planului de afaceri; precum și alte activități de sprijin necesar pentru participare la finanțare.

Adela Creciun ne-a spus că plantațiile membrelor grupului SRL „Lavis-Bravo” sunt amplasate și în satele vecine, cu o distanță de 8-10 km, respectiv aveau nevoie de o remorcă proprie pentru a putea transporta plantele.

Inițial, apelam la servicii de închiriere a utilajului de la alți producători agricoli din regiune, dar așa cum fiecare are propriile activități, starea remorcilor era una deplorabilă, dar noi avem nevoie ca florile să fie transportate în utilaje igienice, în caz contrar uleiul pe care îl extragem nu este de cea mai înaltă calitate. În plus, aceste servicii erau destul de costisitoare pentru noi, trebuia să achităm atât pentru șofer, cât și pentru tehnică. Acum însă, datorită UCIP IFAD avem propria remorcă, iar pe viitor ne propunem să identificăm resurse pentru a cumpăra și un tractor”.

Cea mai mare problemă cu care se confruntă la moment este faptul că, încă nu au identificat un cumpărător stabil, care să fie gata să achiziționeze uleiul de levănțică, iar dificultățile din ultimii ani, pandemia, războiul, au complicat și mai mult situația.

Sperăm că vom reuși, împreună cu grupul de femei producătoare, să găsim mai ușor un cumpărător. Participăm la diverse târguri, expoziții unde reușim să vindem o parte din uleiul pe care îl producem, mai facem și vânzări online”.

Cel mai complicat în procesul de cooperare a fost să depășească frica că nu vor reuși, dar și să aibă încredere în ceilalți membri. Femeia a mărturisit că i-a fost complicat să accepte funcția de administratoare a unui grup de femei.

Pe lângă levănțică mai cultivăm și isop, din care, la fel am reușit, în anul precedent, să extragem ulei. Faptul că ne-am asociat ne ajută foarte mult și ne dă speranțe ca să ne gândim la extinderea suprafețelor cu plante medicinale, dar și la faptul ca să cultivăm și alte tipuri de plante. Anual, reușim să obținem circa 300 de litri de ulei de levănțică”.

Adela Creciun a recunoscut că visează să poată să-și deschidă și un magazin propriu unde să vândă o gamă mai mare de produse din levănțică, poate chiar să se extindă și cu alte plante medicinale și aromatice și, nu în ultimul rând, să exporte uleiul pe care îl produc în cadrul grupului de antreprenoare.

Proiectul de Reziliență Rurală (IFAD VII) a acordat suport financiar grupului de femei SRL „Lavis-Bravo”, valoarea maximă a grantului fiind de circa 8.000 USD (max. 85% din valoarea bunurilor eligibile pentru grant), iar grupul a contribuit cu cel puțin 15%.

Agrobiznes